Schoenadvies

Tijdens elk onderzoek bekijken we welke schoenen u draagt en geven we gepast schoenadvies. Het dragen van goede schoenen zijn een belangrijk onderdeel in de behandeling van uw klachten. Schoenen moeten aan enkele criteria voldoen opdat ze voldoende steun zouden bieden aan uw voeten. Meer informatie over schoenadvies vindt u hier.

Biomechanisch onderzoek

Bij spier – pees of gewrichtsproblemen aan de voet, knie, heup en rug kan een podoloog een biomechanisch onderzoek uitvoeren. Een onderzoek omvat meerdere delen. Dit onderzoek start met een anamnese. Dit is een vraaggesprek van uw medische voorgeschiedenis en de huidige klachten. Vervolgens gaan we via klinisch onderzoek de mobiliteit gaan bepalen in de gewrichten en bekijken we de spierlengte en spierkracht. Tijdens een stap – en loopanalyse maken we gebruik van high speed camera om elke beweging te kunnen filmen. Hierbij gaan we de hoeken van de gewrichten opmeten. Op het einde van het onderzoek worden alle resultaten samengelegd en kijken we of er een oorzakelijk verband te vinden is tussen uw klachten en uw anatomische bouw en stappatroon. Van hieruit vertrekken we om de juiste behandeling op te starten. Dit kan een doorverwijzing zijn naar een ander (para)medische beroep. Als podoloog kunnen wij u podologische zolen geven. 

Huid – en nagelaandoeningen

Er bestaan tal van huid – en nagelaandoeningen zoals een ingegroeide nagel, een afwijkende teenstand (bijvoorbeeld hamerteen), eelt, likdoorn, schimmel,… 

Meerdere behandelingen zijn mogelijk: 

  • Orthonyxie – nagelbeugel 
    Een ingroeiende nagel zorgt voor veel pijn. Er wordt een op maat gemaakte beugel geplaatst op de nagelplaat om zo de kromming van de nagel af te zwakken. Dit voorkomt pijn en ingroeiing van de nagel in de omliggende huid. 
  • Vilttherapie 
    Vilt wordt aangewend als tijdelijke therapie om een bepaald deel van de voet drukvrij te leggen, bijvoorbeeld bij een wonde. Dit drukvrij leggen zorgt ervoor dat er geen verdere schade aan de huid en andere structuren in de voet kan plaatsvinden. Het zorgt er tevens voor dat het genezingsproces kan starten. Op langere termijn wordt er dan gestart met orthoplastie (silconen) of podologische zolen. 
  • Orthoplastie – silicone orthese 
    Een op maat gemaakte silicone wordt aangewend bij een afwijkende teenstand, zoals een hamerteen. Er zijn zachte en harde siliconen mogelijk. De eerste heeft meer tot doel een de omliggende huid te vrijwaren van druk en wrijving om zo bijvoorbeeld likdoorns te voorkomen. Het tweede type is bedoeld om een correctie van de tenenstand te bekomen.

Podologische zolen

Een podologische zool gaat verder dan alleen maar een ondersteunende functie. Door middel van correcties in de voor – en of achtervoet wordt uw voet in zijn ideale stand gepositioneerd. De zolen worden dus volledig op maat gemaakt. Hierdoor worden de gewrichten, pezen en spieren van zowel de voet, knie, heup en rug minder belast wat het risico op klachten doet afnemen en de pijn vermindert. 

Een podologische zool wordt gemaakt op basis van een 3D afdruk. Hiervoor werken we samen met BORGinsole die de gepatenteerde 3D technologie ontwikkeld heeft. 

Wondzorg

Bij bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, is er een grotere kans dat er wonden op de voeten ontstaan. Door het tijdig behandelen van deze wonden kan erger voorkomen worden. De wonden worden gereinigd, ontsmet en drukvrij gelegd voor een optimale genezing. 

Taping

Medical taping is een tijdelijke therapie die gebruik maakt van elastische tape die over en rondom de aangedane zone wordt bevestigd. De tape is ademend en is voorzien van een anti-allergische lijmlaag. 

De tape lift als het ware de huid waardoor en minder druk is op de spieren en pezen alsook zorgt het zo voor een betere doorbloeding wat op zijn beurt weer leidt tot een betere genezing.