Pijn aan de voet
Tenen
- Hamer- en klauwtenen: Er is sprake van een scheefstand van de tenen. Dit kan pijnlijke drukplaatsen en likdoorns veroorzaken.
- Tenen groeien onder/boven elkaar: Er kunnen pijnlijke drukplaatsen ontstaan met likdoorns tot gevolg.
- Stijve en pijnlijke grote teen – Hallux rigidus/limitus: Het gewrichtje van de grote teen voelt stijf aan en doet vooral pijn bij het afrollen van de voet.
- Knobbel aan de grote teen – Hallux valgus: Dit uitstekend gedeelte kan pijnlijk zijn bij het dragen van te smalle schoenen.
- Knobbel aan de kleine teen – Tailor’s bunion: Dit uitstekend gedeelte kan pijnlijk zijn bij het dragen van te smalle schoenen.
- Doof, tintelend of branderig gevoel in de tenen: Dit gevoel wordt veroorzaakt door een inklemming van een zenuw.
- Wintertenen: De teen verkleurt rood/paars tijdens de winter. Dit kan gepaard gaan met jeuk en een gevoel van branderigheid.
- Schimmel – of kalknagel: De nagelplaat is verkleurd (geel/bruin), verdikt en brokkelig.
- Schimmelinfectie van de huid tussen de tenen: Er is een witte verkleuring zichtbaar tussen de tenen, meestal tussen de 4e en 5e teen. Dit kan jeukend en branderig aanvoelen met mogelijke rode scheurtjes in de huid.
- Ingegroeide nagel: De nagel groeit in de huid van de nagelwal. Dit kan een ontsteking veroorzaken.
Voorvoet
- Stekende pijn aan de onderkant van de grote teen – Sesamoïditis: Er bevinden zich twee kleine botjes (sesambeentjes) die bij belasting pijn kunnen doen.
- Tintelend, prikkend, verdoofd gevoel tussen de tenen – Mortonse Neuralgie: Door beknelling van een zenuw ontstaat er irritatie van de zenuw die tot gevoelsstoornissen kan leiden. Vaak heeft men ook het gevoel van op een knikker te lopen.
- Doorgezakte voet: Uw voorvoet lijkt breder te zijn geworden. Eventueel kan u pijn krijgen tijdens het stappen.
- Fat pad atrofie: Onder de voorvoet is er een vetkussen die de schokken absorbeert. Wanneer dit kussentje verdwijnt, krijg je een brandend pijngevoel.
- Overbelasting en pijn aan de voorvoetgewrichten – Metatarsalgie: Door overbelasting voelt u een stekende of brandende pijn onderaan de bal van de voorvoet. Bij vergevorderde metatarsalgie kan er een stressfractuur ontstaan.
- Gevoel van zwelling aan de voorvoetbeentjes – Plantaire plaat: Er is pijn onderaan de bal van de voorvoet. Eventueel is er een plotse scheefstand van de teen waar te nemen.
Middenvoet
- Ziekte van Ledderhose: Er worden knobbels gevoeld onderdaan de middenvoet.
Hiel
- Hielspoor – Fasciitis plantaris: Het peesblad onderaan de voet is ontstoken. Vooral ‘s morgens of na lang stilzitten zijn de eerste passen pijnlijk.
- Knobbel aan de achterkant van het hielbeen – Haglund exostose: Door druk van schoenen kan er ter hoogte van de aanhechting van de achillespees een uitstulping ontstaan.
- Achillespees ontsteking: Bij overbelasting van de kuitspier kan de achillespees, die aanhecht aan het hielbeen, ontsteken. Dit uit zich in startpijn en trekkende pijn.
- Fat pad atrofie: Onder de hiel is er een vetkussen die de schokken absorbeert. Wanneer dit kussentje verdwijnt, krijg je een brandend pijngevoel onderaan de hiel.
- Slijmbeursontsteking: irritatie kan optreden door een niet goed passende schoen.
Enkel
- Pijn aan de binnenzijde van de enkel – Tarsaal tunnelsyndroom: Een zenuw raakt geklemd met mogelijke pijn aan de onderkant of buitenkant van de enkel/voet.
- Pijn aan de buitenzijde van de enkel – Sinus tarsi syndroom: De pijn kan dof, brandend, tintelend of stekend aanvoelen. Bij het lopen op oneffen ondergrond kan de pijn nog verder toenemen. Er heerst een instabiel gevoel in de voet.
- Enkelverstuiking: Pijn en/of gevoel van instabiliteit na een verstuiking.
Huidproblemen
- Eeltvorming: Op plaatsen waar er veel druk wordt uitgeoefend, zal de huid als bescherming eelt gaan aanmaken. Eelt hoeft geen pijn te doen, maar kan een branderig gevoel veroorzaken.
- Likdoorn/eksteroog: Bij overmatig veel druk zal het eelt naar binnen toe groeien met stekende pijn tot gevolg.
- Zweetvoeten: Vochtige voeten met mogelijks een onaangename geur.
- Blaren: Bij verhoogde druk en wrijving, ontstaat er een blaar.
- Wratten: Bloemkoolachtige structuur met zwarte stippen.
- Schimmel: Roodheid en schilfering van de voetzool.
Pijn aan het onderbeen
- Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen – MTSS/Shin Splints: Een vaak voorkomende kwaal bij lopers. Door overbelasting en hoge trekspanning kan er een ontsteking van het scheenbeenvlies optreden.
- Compartimentsyndroom: Vaak voorkomend bij lopers. Er heerst een gespannen gevoel in het onderbeen die progressief toeneemt tijdens belasting.
- Achillespeesklachten
Pijn aan de knie
- Kruisbandletsel: Een treedt gevoel op van knie instabiliteit.
- Meniscusletsel: Mogelijke klachten zijn pijn in de knie, klikkend gevoel in de knie, pijn bij traplopen, …
- Kraakbeenletsel – artrose: Door veroudering of verkeerde belasting kan er pijn in de knie optreden.
- Binnenste en buitenste ligament letsel: Irritatie dat kan ontstaan door een O- of X stand van de knieën.
- Pijn aan de buitenkant van de knie – Iliotibiaal band syndroom: Dit wordt ook wel eens een ‘lopersknie’ genoemd. Een grote peesplaat, startend vanaf het bekken, wrijft over de knie tijdens het buigen en strekken.
- Tendinopathie van de patellapees – Jumpers knee: Stekende pijn aan de patellapees dat vornamelijk zijn oorzaak vindt door veelvuldig springen.
- Patellofemoraal disfunctiesyndroom: Pijn in de knie bij hurken, trappen afdalen, heffen, lang zitten.
- Bursitis: Zwelling van minstens één slijmbeurs in de knie.
- Plica syndroom: Irritatie van het gewrichtskapsel. Mogelijke klachten zijn: stijfheid, blokkage, gevoelig voor aanraking, …
- Fat pad: Het vetkussen achter de patella is geïrriteerd en kan last geven bij langdurig rechtstaan.
Pijn aan de heup
- Bursitis: Er zijn meerdere slijmbeurzen aanwezig in de heup. Een ontsteking hiervan kan zorgen voor liespijn of een verspringend, klikkend gevoel in de heup.
- Artrose: Het kraakbeen slijt af wat resulteert in een stijfheid van de heup.
- Pubalgie: Er heerst een onevenwicht tussen de beukspieren en de bilspieren met pijn in deze regio’s tot gevolg.
- Gevoelsstoornissen in de bovenbil – Meralgie paresthetica: Door een inklemming van een zenuw ter hoogte van de lies, kan er een branderig of een doof gevoel ontstaan in de dijstreek.
Pijn aan de rug
- Beenlengteverschil: Verschil in lengte van het onder – of bovenbeen. Deze asymmetrie kan pijnklachten geven.
- Hernia: De tussenwervelschijf stulpt uit en kan hierbij het ruggenmerg of een zenuw knellen.
- SI-dysfunctie: Het heiligbeen en bekken zijn met elkaar verbonden door gewrichten. Het vastzitten hiervan of een bekkenscheefstand kan lage rugpijn veroorzaken, maar eveneens ook nekpijn, schouderpijn.
- Ischias: Een geknelde zenuw met uitstraling naar de bil.
Pijn bij kinderen
Voet
- Groeipijn aan de hiel – Morbus Sever: Een vaak voorkomend verschijnsel bij kinderen die een groeispurt doormaken. Omwille van de snelle groei, zijn de spieren verkort en ontstaat er tractie aan de groeischijf. Kinderen kunnen pijn hebben bij lopen, springen, …
- Pijnlijke voeten bij kinderen met platvoeten
- Tenenlopen: Vaak wordt op de voorvoet als gemakkelijker gevonden bij verkorting van de kuitspieren. Soms kan dit gepaard gaan met minder balans en sneller vallen.
- Morbus Köhler 1 en 2: Slechte doorbloeding van bepaalde botsegmenten.
Knie
- Groeipijn aan de knie – Sinding, Larsen en Johansson en Ziekte van Osgood Schlatter: Door een groeispurt trekt de bovenbeenspier aan de groeischijf van de knie. Kinderen hebben last bij springen, knielen en hurken.
Heup
- Groeipijn in de heup: Meerdere pathologieën kunnen optreden, zoals een slechte doorbloeding van de heupkop of het afglijden van de heupkop door een verzwakte groeischijf.
Voeten en reuma
Reuma is er in vele vormen. Enkele bekende aandoeningen zijn reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, fibromyalgie, jicht, Lupus…
Vaak worden de voeten als eerste aangetast. Er vormen zich knobbels op de gewrichten en er treedt scheefstand van gewrichten op. Hierdoor kunnen er drukpunten ontstaan wat op zijn beurt kan leiden tot eelt, likdoorns en voetwonden. Gewrichten kunnen eveneens stijf en vermoeid aanvoelen en zwellen wat het stappen vermoeilijkt.
Een vroege diagnose kan deze pijnklachten voorkomen. Door het wegnemen van deze drukpunten en ontlasten de gewrichten willen we u een maximum van comfort aanbieden. Denk hierbij aan siliconentherapie, zooltherapie en schoenadvies.
Voeten en diabetes
Personen met diabetes moeten extra aandacht besteden aan de voeten. Door een slechte doorbloeding, gevoelsstoornissen en standsafwijkingen kunnen er wonden aan de voeten ontstaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig de voeten te laten controleren. Preventieve voetzorg vermindert aanzienlijk het aantal voetwonden en amputaties.
Voeten en kanker
Chemotherapie kan bijwerkingen hebben op de voet. Er treden veranderingen op in de huid en nagels. Voorbeelden hiervan zij eelt, blaren, zwelling,… Ook een branderig, tintelend of doof gevoel behoort tot de mogelijke klachten.